KALEIDOSKOP på Bjerkaker gård – et kulturstunt på Oppdal i august 2011

by admin

Høstens store begivenhet for meg er tre utstillingsdager på storgården Bjerkaker på Oppdal. Det er femte gangen det arrangeres. Annet hvert år har jeg slått til, sammen med inviterte kunstnervenner og lokale krefter.

Det startet med en imponerende stor og nyrestaurert låve for ti år siden, hvilende i lia under Svarthaugen og med utsikt over hele Oppdal. Et fantastisk rom å lage utstilling i. Og det har vært like spennende hvert år, å sveise sammen fire, fem kunstnere i samme ”galleri”.

I år er det helt spesielt. Vi klipper snoren for OLAF SOLBERGS tjue år lange restaureringsprosjekt.

Bjerkaker er nå en samling av 16 gamle vakre bygninger som danner et langtun i Sør-Trøndersk byggeskikk. Unikt i sitt slag. I år er det ferdigstilt og skal vises frem og presenteres som det kultur- og bevaringsprosjekt det er.

Så blir det konsert som flere tidligere år i ”pottitkjelleren” som er et nytt underjordisk lokale med høye søyler og god akustikk. Vi har plass til et par hundre publikummere.

Fellesnevneren for kunstnerne på låven er at de alle fem skaper samtidige uttrykk, men er dypt engasjert i fortid og tradisjon.

Årets kunstnere KALEIDOSKOP

LYNN FUNNMARK JOHANSEN driver Nøstetangen Glass og behersker alt fra å restaurere slottets lysekroner til å skape og gravere glass i gammel Nøsetangen-stil eller skape humoristiske glassutstillinger av sommerfuglens liv fra åme til død.

ANNE LANGSHOLT APAYDINLI er billedkunstner. Har bodd mesteparten av sitt liv i USA og derfor kanskje ukjent for mange, men en utrolig fascinerende kunstner. En blanding av Frida Kalo og Salvador Dali pleier jeg å si litt respektløst. Hun maler i hovedsak kvinner, vakre, surrealistiske og fulle av store søljer og gamle norske tekstilmotiver. Må oppleves. Jeg har stilt ut med henne både på Bogstad gård i Oslo, Rød Herregård i Halden og nå i vår var vi sammen om en rekordbesøkt utstilling i Moss Kunstforening.

INE HARRANG er glasskunstner og konseptkunstner. Hun har bodd i England i mange år og de siste årene i Praha. Er nå bosatt i Molde. Stilistisk ren og sober og med en dikterisk evne til å krystallklart formulere tankene rundt sin kunst.

AKKA SHARP stiller ut en liten samling vakre og humoristiske håndmalte porselensgjenstander, i tillegg er hun utstillingens arkitekt. Hennes evne til å få dette konglomeratet av kunstneriske utrykk til å fungere sammen er stor og følsom.

ODD SKULLERUD den kjente og store Østfold maleren er hanen i kurven. Han stiller ut i den nye festsalen på garden som ligger i Donalistuggu sin underetasje. Han er mannen til Anne Langsholt Apaydinli og har lang fartstid som billedkunstner. Man kan lese mer om ham i boken MALEREN SOM ELSKET ØSTFOLD, forfattet av filosofen Odd Stubberud. Det er en stor ære å ha ham på gården.

Så er det MEG, og alle mine nye drakter som kommer opp å stå og befolke rommet sammen med forhåpentligvis mange av dere.

TOPPEN BECH og ordfører på Oppdal OLA RØTVEI skal i fellskap åpne utstillingen og gården.

Konserten er ikke helt på plass enda, men den arrangeres og konferansieres av KJELL ARVE HUSBY.

Han har gjort dette to ganger før i sammenheng med utstillingene og det har vært en stor opplevelse. Oppdal har et flott musikkliv og vi har fått nyte godt av lokale komponister og utøvere. Det gjør vi i år igjen.

Velkommen til Oppdal og KALEIDOSKOP på Bjerkaker gård

  • Åpning fredag  den 19. august kl 18.00
  • Lørdag åpent fra kl 11 til kl 18 og det samme søndag.

{ 2 comments }

akka scharp august 17, 2011, kl. 10:27

Dette blir kjempeflott.
Gleder meg!!!!!

lillian synnøve Næss august 20, 2011, kl. 19:17

En kjæmpefin utstilling på denne herlige gamle gården fikk jeg oppleve i dag.Helheten var imponerende.

Previous post:

Next post: