IKKE BARE KLÆR

Min glede over fortidens mønsterarv har ikke bare resultert i drakter, men også i mye annet av det vi omgir oss med i våre daglige liv. Hovedtyngden, må det innrømmes, har ligget på objekter forbundet med livets gleder og lyster. Som serviser, glass, innredningstekstiler, prydgjenstander og sengetøy.

 

EN VAKKER SENG

Å lage sengetøy preget av norske mønstre og tekstiltradisjoner for Høie var en svært morsom oppgave. Sengen er et sted der vi tilbringer en tredjepart av vårt liv. Vi fødes der, vi elsker der, vi søker tilflukt der når verden blir vond og vanskelig, vi hviler og rekreerer der, og til slutt dør de fleste av oss der.

Det er kanskje tradisjonsmønsteret «Kristina» som fortsatt står mitt hjerte nærmest, inspirert av Hurdalsrosen, som blomstret i mitt barndoms rike i Hurdal på Romerike. Brakt til Norge fra Tyskland av en prestesønn på 1700-tallet, og da jeg var barn, fantes den så vidt jeg vet bare i Hurdal. Nå finnes den i hele Norge, til og med på mitt elskede Bjerkaker høyt til fjells i Oppdal. Dette mønsteret representerer tradisjon og trygghet, og gir kanskje noen assosiasjoner til varme, lunhet og lange eventyrfortellinger på sengkanten. Det kan nok legges i baronenes seng, men like gjerne i bondens store, snille skuvseng.

Sengetøyet ble fargesatt med norsk palett i hånden. Både sommerens klare pasteller og vinterens lune, mettede rødtoner, fikk plass.

 

O JUL MED DIN GLEDE

En av de morsomste og mest krevende designoppgaver jeg har hatt på «tingenes» arena, har jeg hatt for Belika design gjennom de siste fire år. Nå selger vi over hele landet og har til og med en fersk USA-kontrakt i lommen. Det begynte med en forespørsel om å skape juleprodukter for salg i Norge. Min første tanke var at «å nei, nisser er ikke noe for meg!». Nå viste det seg at nisser ikke sto høyest på denne ønskelisten, og jeg kunne lete etter inspirasjon og ideer blant julens tradisjoner på alle andre områder.

Dette resulterte i min kolleksjon av pappmasjé-julekuler, lysestaker, engler og andre figurer. Alt håndmalt med norske tradisjonsmønstre henter fra strikk, metallarbeider, treskurd og bunadbroderier. Nå er kolleksjonen bygget ut til å omfatte duker, brikker og servietter med monogram. Julenissene er erstattet med glassengler, og det er laget juleservise. Det er laget store, fete, snille sjokoladekopper, grøtboller og tykkmagete bestemormugger for saft og tykk gul vaniljesaus. Sommerserviset med rot i alt det blå og hvite vi har vært så glad i her i Norge, har også vokst bredden.